LÄSLEK

Dans och rörelse som läsfrämjande aktivitet


Läsning är ett

    Äventyr som är

        Spännande,

            Lekfullt och där

                Eget skapande genererar

                    Kunskap !


Detta är utgångspunkten i metoden där dans och rörelse fungerar som katalysatorn för barn och ungas läslust.

För vem?

Materialet är framtaget för barn i lågstadiet. Ett större övningsbibliotek finns dock tillgängligt för att även kunna anpassa metoden efter äldre åldersgrupper, såsom mellan- eller högstadiet.

Hur?

Vid tre tillfällen får klassen besök av en danskonstnär som introducerar metoden steg för steg. Tidsmässigt utrymme för att lära känna pedagogen, upplägget och övningarna ger goda förutsättningar att skapa engagemang och en öppenhet gentemot processen. Detta är viktigt för att deltagarna ska kunna ta till sig materialet, känna ägandeskap i det egna lärandet och våga bidra med sina egna idéer.

Tillsammans skapar vi en tillåtande miljö där vi testar, klurar, skrattar, samarbetar och avdramatiserar för att vända oss bort från prestation och mot lekfullhet där kreativiteten får spelrum!

Varför?

Syftet är att skapa en tillgänglighet till såväl kropp som knopp och att genom multimodal kommunikation möjliggöra lärande på flera nivåer. Metoden erbjuder perspektiv och verktyg för att kunna tolka intryck och skapa uttryck på olika sätt.

Målet är att eleverna under kursen ska få uppleva hur olika läsprocesser kan se ut och vad läsning kan generera. Förhoppningen är att den enskilde individen hittar motivation i lärandet genom eget skapande, och att eleverna får inspiration av varandra för att i förlängningen fortsätta utforska läsning och berättande på egen hand.